Oncologie netwerk

 

Kanker komt wereldwijd in toenemende mate voor en in veel verschillende vormen. Daarom is het belangrijk dat voor iedere patiënt een persoonlijk behandelplan wordt opgesteld. Hiervoor maakt een fysiotherapeut gespecialiseerd in oncologie gebruik van haar kennis over de verschillende vormen van tumoren, de medische behandeling, de specifieke problemen en specialiseert zij zich in de revalidatie. Naast deze individuele behandeling is er bij Fysiotherapie Zuidwest een beweegprogramma voor (ex)patiënten met kanker, hier kunt u aan deelnemen tijdens of na de medische behandeling.

Beweegprogramma

Door kanker en / of de behandeling kunt u klachten zoals vermoeidheid, krachts- of conditieverlies krijgen. Tijdens het beweegprogramma Oncologie begeleidt een fysiotherapeut u op een verandertwoorde manier naar een actieve leefstijl. Dit kan in alle fasen van kanker, juist ook tijdens de medische behandeling met chemo-, radiotherapie of andere behandeling. Om in aanmerking te komen voor een beweegprogramma kunt u dit bespreken met uw oncoloog, oncologieverpleegkundige of huisarts.

Hoe werkt het? Voor de eerste afspraak, de 'intake', plannen we een één op één gesprek. Hierbij bespreken we uw persoonlijke situatie, gevolgd door een onderzoek. We testen uw conditie en kracht en kijken naar eventuele bijkomende problematiek. Er kunnen belemmerende factoren zijn als oedeem, fibrose, littekens, gewichtsverlies of bewegingsbeperkingen na een operatie. Maar er kan ook sprake zijn van verminderd zelfvertrouwen, waardoor het moelijker is om uw activiteiten of arbeid weer op te pakken. Samen met u worden er doelen opgesteld binnen uw mogelijkheden. Er wordt een persoonlijk programma opgesteld waarbij we werken aan optimale kwaliteit van leven door cardio-en krachttraining. Maar waar ook vooral het 'fijn' bezig zijn telt. Dit kan onder persoonlijke begeleiding van de fysiotherapeut of in een groep waarin u contacten kan maken met andere (ex)kankerpatiënten. Tijdens en na afloop van het beweegprogramma zullen er regelmatig individuele evaluaties en testmomenten worden ingelast.

Binnen onze praktijk is Seline Winthorst aangesloten bij het Oncologie netwerk.