Stabiliteitstraining

 

Doel stabiliteitstraining  

Het trainen van de lokale rug- en buikspieren (m. Multifidus en m. Transversus abdominus) is van groot belang om herhaling van rugklachten te voorkomen. EMG-studies tonen een vertraagd aanspannen van de lokale buik- en rugspieren van de           m. Transversus abdominus en de diepe mm. Multifidi bij mensen met lage rugklachten (O'Sullivan 2004, Cook 2004 e.a.).

Veranderd aanspanningspatroon kan zich uiten in:

  • instabiel gevoel 
  • terugkerende klachten
  • gebruik van zelfmaninpulatie, manipulatie geeft verlichting, maar kortdurend
  • pijn bij langdurig in één houding staan / zitten
  • pijn tijdens bepaalde activiteiten / in bewegingstraject (b.v. van zit naar stand).

Training

Het trainen van de stabiliteit bestaat uit verschillende fases.

  1. De bewustwording is erg belangrijk en het kunnen aanspannen en weer loslaten van de lokale spieren;
  2. Het coördineren van deze spieren is belangrijk tijdens evenwichtsoefeningen.

Als deze twee componenten goed worden uitgevoerd, spannen de lokale stabilisatoren weer onbewust aan tijdens de algemene dagelijkse activiteiten, waardoor de rugklachten er niet zomaar meer in zullen schieten.

Onder begeleiding van fysio- manueeltherapeut Hendrikje Mous en / of Cesar oefentherapeut Marlies Voogd gaat u trainen aan de stabiliteit van uw romp in de praktijkruimte Koudum of Workum.

Zes weken trainingsprogramma één keer per week een uur (intake + zes trainingsprogramma's). Trainingsgroepen bestaan gemiddeld uit vier personen. Gunstig voor concentratie en persoonlijke aandacht. Indien nodig, in overleg met uw therapeut, is het mogelijk individuele sessies te volgen. Wanneer u voldoende verzekerd bent voor fysiotherapie wordt deze training vergoed uit uw verzekering.